Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat
Menü
 
Hasznos oldalak
 
Naptár
2017. Szeptember
HKSCPSV
28
29
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
<<   >>
 
Örményországról

Örményországról - röviden            

 

 

           Örményország a világ legrégebbi kultúrái közé tartozik, mintegy 6000 éves múltra tekint vissza. Örményország a világon elsőként, hivatalosan 301-ben vette fel a kereszténységet. Az örmény írásbeliség az V. század elején kezdődött, vagyis több, mint fél évszázaddal régebbi, mint bármelyik mai európai nép írásbelisége.  A mai európai népek ekkor még ki sem alakultak, a Római Birodalom utódállamai és azok népei eltűntek, míg az örmény nép kimutathatóan Kr. e. 1500-tól ugyanazon a területen van jelen. Az örmények saját írással rendelkeznek, amely szép és harmonikus; Szt. Meszrop Mastoc alkotta meg 404-ben. Az örmények saját népelnevezése: haj, az országé Hajasztan. (A szó először hettita agyagtáblán fordul elő a Kr. e. XV. századból.) Magyarosan Armenia, mely a nép külső elnevezése, először az asszír feliratokban fordul elő a Kr. e. II. évezred közepe táján.

Örményország egész története során véres háborúk, sőt több alkalommal az örmények és a szírek ellen irányuló genocídium színtere volt, mégis mindig fel tudott támadni, és megtanult mindent a semmiből ujrakezdeni. A mai Örményország a történelmi Örményországnak csak egytized része.

 

 

            Örményország csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. A Kaukázustól délre fekvő ország nagy részét hegységek borítják, melyek az ún. Kis-Kaukázust alkotják. Örményországról azt szokás mondani, hogy a „Kövek országa”, amely elnevezést a vadregényes kopár, sziklás hegyekről és vulkanikus képződményeiről kaphatott. Észak felé haladva a táj kizöldül, az országot északon sűrű erdők borítják. Örményországot délen az Araksz, nyugaton az Akhurjan folyó határolja. Külön meg kell említenünk a festőien szép, édesvízű Szeván-tavat, amely mintegy kétezer méter magasan fekszik.

 

 

            Örményországban áll a világ legrégibb keresztény temploma, a 301-303 között épült Szt. Ecsmiadzin Székesegyház, valamint kb. 5000 műemlék, amelyek a Kr. e. IV. évezredtől a mai napig az itt élő civilizációkról, a hurri és az örmény építészetről tanúskodnak. Ezekről kapta Örményország a másik nevét, a híres szlogen szerint: „Örményország szabadtéri múzeum.”

 

 

            A középkori kolostorokban csodák születtek a hangyaszorgalmú szerzetesek keze nyomán. A kézírásos szent könyvekhez és krónikákhoz illusztrációként készített változatos témájú miniatúrák az egyetemes miniatúrafestészet gyöngyszemei. Mindmáig nem halványuló színeiket és tintájukat állati vagy növényi anyagokból mestereik maguk készítették. A miniatúrák legtöbbjét a jereváni Matenadaranban (Kézirattár) őrzik.

 

 

            A kőfaragó művészet különleges remekei a kereszteskövek (örményül hacskhar), amelyek különböző célokkal készült, méterükben és mintázatukban nagyon változatos emlékkövek. Megegyeznek abban, hogy a főmotívumuk a középen kifaragott kereszt, melyet gyakran igen aprólékos, csipkeszerű finomsággal kidolgozott növényi ill. geometria mintázat övez. Ritkán emberi alakokat és állatfigurákat is ábrázolnak. A hacskharfaragás virágkorának a XII - XIII. századot tekintik.

 

 

            Az örmény építészet fejlődési irányát és jellegzetességeit elsősorban a többnyire alig megközelíthető sziklákon magasodó vagy eldugott helyeken megbúvó templomok és kolostorok mutatják, amelyek minden időben a szilárd nemzettudat kisugárzó erejű központjai, valamint a nemzeti nyelv, tudomány és kultúra fellegvárai voltak. Ezek a múló időnek makacsul ellenálló kőmatuzsálemek valósággal behálózzák az ország területét. Az első ilyen jellegű épületeket többnyire pogány kori kultikus helyen emelték, s némelyikük alapjában ma is fellelhető a hajdani pogány szentély. Az V – VI. században téglalap alapú, oszlopsorral elválasztott, háromhajós bazilikák épültek. A VI. század végén és a VII. században monumentalitásukkal és fenséges harmóniájukkal lenyűgöző keresztkupolás templomok készültek. Újításnak számítottak a bazilikák és a keresztkupolás templomok építőművészeti jegyeinek ötvözését mutató kupolás bazilikák, melyek a VII. századtól terjedtek el. A VII. századtól a főtemplom közelében épített kisebb templomokból, kápolnákból, könyvtárból, szerzetesek celláiból és különböző funkciókat betöltő gazdasági épületekből alakultak ki a kolostor együttesek.

 

            Örményország egyben a bor, az örmény konyak és az örmény búzapálinka hazája is. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2006-11-07
 

Ha fújnak az õszi szelek - forogjanak a papírforgók!!! Négy szép színes forgó érkezett a Mesetárba! Kukkantsatok be!    *****    Légy a magad asztrológusa! INGYENES az asztrológia OKTATÁS az ASZTRO-suliban.    *****    Születési horoszkóp,+3 év elõrejelzés,+ biotérkép = 2000 Ft.utána ingyenes Tanácsadás, telefonon skype -on,messengeren!    *****    Butterfly-Wings - Egy18 éves lány blogja; érdekes cikkekkel, videókkal, véleményekkel várja a látogatókat. ^-^    *****    Tokio Hotel FANFICTION | Tokio Hotel véleményblog | Tokio Hotel FANFICTION fordítások | Tokio Hotel Fanfiction | TH blog    *****    A karma és az asztrológia kapcsolata    *****    Engedd meg, hogy horoszkópod elkészítésével szabad választásodban segítségedre lehessek. Várlak a csillagjövõ oldalon!!!    *****    &#9835; Vár Téged is az egyetlen magyar nyelvû, megbízható Zara Larssonnal foglalkozó forrás! &#9835; ZL Hungary &#9835; ZL Magyarország &#9835;    *****    WISE-VOGUE | MERT A DIVATBAN IS LEHETSZ BÖLCS! - ÚJ BLOG TERMÉKTESZTEKKEL, TIPPEKKEL, ÖTLETEKKEL A MINDENNAPOKRA    *****    Nettó Bruttó Bérkalkulátor 2018    *****    A HUN Tv kezet nyújt, Asztrológiai elõadásom az Élet Magazin mûsorában.    *****    INGYEN letölthetõ OSHO könyvek, ezoterikus olvasmányok, Asztrológia: tanácsadás, oktatás.    *****    ***Munkatársakat keresek kezdetben mellékjövedelemként / Napi 1-2 óra munkával, majd késõbb akár fõállásban is!***    *****    Ingyenes tanácsadás,rendeld meg a tetszésed szerinti elemzést és minden kérdésedre választ adok.Részletek az oldalon!    *****    Születési,baba,hold horoszkóp,elõrejelzés,párkapcsolati elemzés,fogamzási képlet! Ingyenes tanácsadás!Várlak!Kattints!    *****    Csillagászati ismeretek kézdõk és haladók részére. INGYENES ASZTRO-suli minden tanulni vágyónak!    *****    ** Portálépítés - G-Portál & HTML & CSS & Wordpress segítségek, kódok, sablonok, egyedi scriptek **    *****    ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! Újra megnyitott az oldal! ASHLEY TISDALE! ASHLEY TISDALE!    *****    CSILLAGKÉPEK - a fokok szimbólumai    *****    SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG - 6 ÉVE ONLINE - SELENA GOMEZ MAGYARORSZÁG