Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat
Menü
 
Hasznos oldalak
 
Naptár
2021. Szeptember
HKSCPSV
30
31
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
01
02
03
<<   >>
 
Örményországról

Örményországról - röviden            

 

 

           Örményország a világ legrégebbi kultúrái közé tartozik, mintegy 6000 éves múltra tekint vissza. Örményország a világon elsőként, hivatalosan 301-ben vette fel a kereszténységet. Az örmény írásbeliség az V. század elején kezdődött, vagyis több, mint fél évszázaddal régebbi, mint bármelyik mai európai nép írásbelisége.  A mai európai népek ekkor még ki sem alakultak, a Római Birodalom utódállamai és azok népei eltűntek, míg az örmény nép kimutathatóan Kr. e. 1500-tól ugyanazon a területen van jelen. Az örmények saját írással rendelkeznek, amely szép és harmonikus; Szt. Meszrop Mastoc alkotta meg 404-ben. Az örmények saját népelnevezése: haj, az országé Hajasztan. (A szó először hettita agyagtáblán fordul elő a Kr. e. XV. századból.) Magyarosan Armenia, mely a nép külső elnevezése, először az asszír feliratokban fordul elő a Kr. e. II. évezred közepe táján.

Örményország egész története során véres háborúk, sőt több alkalommal az örmények és a szírek ellen irányuló genocídium színtere volt, mégis mindig fel tudott támadni, és megtanult mindent a semmiből ujrakezdeni. A mai Örményország a történelmi Örményországnak csak egytized része.

 

 

            Örményország csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. A Kaukázustól délre fekvő ország nagy részét hegységek borítják, melyek az ún. Kis-Kaukázust alkotják. Örményországról azt szokás mondani, hogy a „Kövek országa”, amely elnevezést a vadregényes kopár, sziklás hegyekről és vulkanikus képződményeiről kaphatott. Észak felé haladva a táj kizöldül, az országot északon sűrű erdők borítják. Örményországot délen az Araksz, nyugaton az Akhurjan folyó határolja. Külön meg kell említenünk a festőien szép, édesvízű Szeván-tavat, amely mintegy kétezer méter magasan fekszik.

 

 

            Örményországban áll a világ legrégibb keresztény temploma, a 301-303 között épült Szt. Ecsmiadzin Székesegyház, valamint kb. 5000 műemlék, amelyek a Kr. e. IV. évezredtől a mai napig az itt élő civilizációkról, a hurri és az örmény építészetről tanúskodnak. Ezekről kapta Örményország a másik nevét, a híres szlogen szerint: „Örményország szabadtéri múzeum.”

 

 

            A középkori kolostorokban csodák születtek a hangyaszorgalmú szerzetesek keze nyomán. A kézírásos szent könyvekhez és krónikákhoz illusztrációként készített változatos témájú miniatúrák az egyetemes miniatúrafestészet gyöngyszemei. Mindmáig nem halványuló színeiket és tintájukat állati vagy növényi anyagokból mestereik maguk készítették. A miniatúrák legtöbbjét a jereváni Matenadaranban (Kézirattár) őrzik.

 

 

            A kőfaragó művészet különleges remekei a kereszteskövek (örményül hacskhar), amelyek különböző célokkal készült, méterükben és mintázatukban nagyon változatos emlékkövek. Megegyeznek abban, hogy a főmotívumuk a középen kifaragott kereszt, melyet gyakran igen aprólékos, csipkeszerű finomsággal kidolgozott növényi ill. geometria mintázat övez. Ritkán emberi alakokat és állatfigurákat is ábrázolnak. A hacskharfaragás virágkorának a XII - XIII. századot tekintik.

 

 

            Az örmény építészet fejlődési irányát és jellegzetességeit elsősorban a többnyire alig megközelíthető sziklákon magasodó vagy eldugott helyeken megbúvó templomok és kolostorok mutatják, amelyek minden időben a szilárd nemzettudat kisugárzó erejű központjai, valamint a nemzeti nyelv, tudomány és kultúra fellegvárai voltak. Ezek a múló időnek makacsul ellenálló kőmatuzsálemek valósággal behálózzák az ország területét. Az első ilyen jellegű épületeket többnyire pogány kori kultikus helyen emelték, s némelyikük alapjában ma is fellelhető a hajdani pogány szentély. Az V – VI. században téglalap alapú, oszlopsorral elválasztott, háromhajós bazilikák épültek. A VI. század végén és a VII. században monumentalitásukkal és fenséges harmóniájukkal lenyűgöző keresztkupolás templomok készültek. Újításnak számítottak a bazilikák és a keresztkupolás templomok építőművészeti jegyeinek ötvözését mutató kupolás bazilikák, melyek a VII. századtól terjedtek el. A VII. századtól a főtemplom közelében épített kisebb templomokból, kápolnákból, könyvtárból, szerzetesek celláiból és különböző funkciókat betöltő gazdasági épületekből alakultak ki a kolostor együttesek.

 

            Örményország egyben a bor, az örmény konyak és az örmény búzapálinka hazája is. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2006-11-07
 

Találkozz SZEMÉLYESEN a SKAM sztárjával Budapesten!!! - Nézd magyar felirattal kedvenc SKAM sorozataid! - SKAM SKAM SKAM    *****    PIKKIN SHOP - Márkás cipõk, jó árak! - VANS, NEW BALANCE, CONVERSE, NIKE, PUMA, LEVI'S - KATT A CIPÕKÉRT!:)    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Sok asztrológiai és ezoterikus olvasmány,szoftverek,horoszkóp megrendelési lehetõségek diplomás asztrológustól! Kattints    *****    A legmenõbb mandalás póló a tied lehet! Kattints ide!    *****    A legjbb cicás póló a Pólómánia oldalán! Kattints!    *****    Horoszkóp minden érdeklõdõnek, diplomás asztrológustól. Rendeld meg, a nagyon részletes analízist és 3 év elõrejelzést!    *****    Gyémánt Erika blogja. Gyere és nézz be!    *****    Tarot kártyajóslás kedvezményes áron - Norina Tarot.    *****    Egy jó receptet keresel? Kattints, és válogass, a jobbnál jobb receptek között!    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Kiket várunk nagyon? ismerd meg a keresett és canon karaktereinket :)    *****    "Nekem nem kell a valóság! Én varázslatot akarok!" - Tennessee Williams    *****    Írásaim, Verseim, Gondolatok ~ Norina Wallace Oldala    *****    Mit érez irántad? Miért viselkedik úgy, ahogy? Megcsal? - A Tarot kártya tudja a választ! Norina Tarot    *****    <<< szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték - szerepjáték >>>    *****    AemyDesign.hu teljes kódolt designek gportalra és wordpressre, kódok, tutorialok. képek - AemyDesign.hu - AemyDesign.hu    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    ÉS MI LESZ AZ ÁR, AMELYET MEG KELL FIZETNI MÁGIÁÉRT? MIRE LEHET KÉPES EGY DRUIDA, KI HOSSZÚ ÁLOMBÓL ÉBRED?    *****    Párkapcsolat, karrier, pénzügyek - elakadtál valahol? Szeretnéd tudni a válaszokat? Akciós Tarot kártya elemzés!