Zuglói Örmény Kisebbségi Önkormányzat
Menü
 
Hasznos oldalak
 
Naptár
2018. Március
HKSCPSV
26
27
28
01
02
03
04
05
06
07
08
09
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
01
<<   >>
 
Örményországról

Örményországról - röviden            

 

 

           Örményország a világ legrégebbi kultúrái közé tartozik, mintegy 6000 éves múltra tekint vissza. Örményország a világon elsőként, hivatalosan 301-ben vette fel a kereszténységet. Az örmény írásbeliség az V. század elején kezdődött, vagyis több, mint fél évszázaddal régebbi, mint bármelyik mai európai nép írásbelisége.  A mai európai népek ekkor még ki sem alakultak, a Római Birodalom utódállamai és azok népei eltűntek, míg az örmény nép kimutathatóan Kr. e. 1500-tól ugyanazon a területen van jelen. Az örmények saját írással rendelkeznek, amely szép és harmonikus; Szt. Meszrop Mastoc alkotta meg 404-ben. Az örmények saját népelnevezése: haj, az országé Hajasztan. (A szó először hettita agyagtáblán fordul elő a Kr. e. XV. századból.) Magyarosan Armenia, mely a nép külső elnevezése, először az asszír feliratokban fordul elő a Kr. e. II. évezred közepe táján.

Örményország egész története során véres háborúk, sőt több alkalommal az örmények és a szírek ellen irányuló genocídium színtere volt, mégis mindig fel tudott támadni, és megtanult mindent a semmiből ujrakezdeni. A mai Örményország a történelmi Örményországnak csak egytized része.

 

 

            Örményország csodálatos természeti adottságokkal rendelkezik. A Kaukázustól délre fekvő ország nagy részét hegységek borítják, melyek az ún. Kis-Kaukázust alkotják. Örményországról azt szokás mondani, hogy a „Kövek országa”, amely elnevezést a vadregényes kopár, sziklás hegyekről és vulkanikus képződményeiről kaphatott. Észak felé haladva a táj kizöldül, az országot északon sűrű erdők borítják. Örményországot délen az Araksz, nyugaton az Akhurjan folyó határolja. Külön meg kell említenünk a festőien szép, édesvízű Szeván-tavat, amely mintegy kétezer méter magasan fekszik.

 

 

            Örményországban áll a világ legrégibb keresztény temploma, a 301-303 között épült Szt. Ecsmiadzin Székesegyház, valamint kb. 5000 műemlék, amelyek a Kr. e. IV. évezredtől a mai napig az itt élő civilizációkról, a hurri és az örmény építészetről tanúskodnak. Ezekről kapta Örményország a másik nevét, a híres szlogen szerint: „Örményország szabadtéri múzeum.”

 

 

            A középkori kolostorokban csodák születtek a hangyaszorgalmú szerzetesek keze nyomán. A kézírásos szent könyvekhez és krónikákhoz illusztrációként készített változatos témájú miniatúrák az egyetemes miniatúrafestészet gyöngyszemei. Mindmáig nem halványuló színeiket és tintájukat állati vagy növényi anyagokból mestereik maguk készítették. A miniatúrák legtöbbjét a jereváni Matenadaranban (Kézirattár) őrzik.

 

 

            A kőfaragó művészet különleges remekei a kereszteskövek (örményül hacskhar), amelyek különböző célokkal készült, méterükben és mintázatukban nagyon változatos emlékkövek. Megegyeznek abban, hogy a főmotívumuk a középen kifaragott kereszt, melyet gyakran igen aprólékos, csipkeszerű finomsággal kidolgozott növényi ill. geometria mintázat övez. Ritkán emberi alakokat és állatfigurákat is ábrázolnak. A hacskharfaragás virágkorának a XII - XIII. századot tekintik.

 

 

            Az örmény építészet fejlődési irányát és jellegzetességeit elsősorban a többnyire alig megközelíthető sziklákon magasodó vagy eldugott helyeken megbúvó templomok és kolostorok mutatják, amelyek minden időben a szilárd nemzettudat kisugárzó erejű központjai, valamint a nemzeti nyelv, tudomány és kultúra fellegvárai voltak. Ezek a múló időnek makacsul ellenálló kőmatuzsálemek valósággal behálózzák az ország területét. Az első ilyen jellegű épületeket többnyire pogány kori kultikus helyen emelték, s némelyikük alapjában ma is fellelhető a hajdani pogány szentély. Az V – VI. században téglalap alapú, oszlopsorral elválasztott, háromhajós bazilikák épültek. A VI. század végén és a VII. században monumentalitásukkal és fenséges harmóniájukkal lenyűgöző keresztkupolás templomok készültek. Újításnak számítottak a bazilikák és a keresztkupolás templomok építőművészeti jegyeinek ötvözését mutató kupolás bazilikák, melyek a VII. századtól terjedtek el. A VII. századtól a főtemplom közelében épített kisebb templomokból, kápolnákból, könyvtárból, szerzetesek celláiból és különböző funkciókat betöltő gazdasági épületekből alakultak ki a kolostor együttesek.

 

            Örményország egyben a bor, az örmény konyak és az örmény búzapálinka hazája is. 

 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Látogatottság
Indulás: 2006-11-07
 

Adóbevallás 2018 ! 17SZJA - 1753any adónyilatkozat letöltés szja adóbevalláshoz    *****    Részletes személyiség és sors analízis, ajándék 3 év elõrejelzéssel,ingyenes konzultáció,ahol megbeszéljük a kérdéseid!    *****    BOOKISLAND -> A könyvek szigete, ahol ötletet kaphatsz egy jó könyvhöz <- BOOKISLAND    *****    Rendeld meg asztrológiai elemzésed,nagyon kedvezõ feltételekkel,találkozzunk az oldalamon és válassz a sok lehetõségbõl!    *****    Asztrológiai tanácsadás, részletes elemzésekkel, a legkedvezõbb áron és teljesen ingyenes konzultáció, idõkorlát nélkül!    *****    Adóbevallás 2018 sms, határidõ, nyomtatvány és tudnivalók itt    *****    AJÁNDÉKOZZ ASZTROLÓGIAI ELEMZÉST, SZÜLETÉSNAPRA IS SZÉP AJÁNDÉK!    *****    Katt!Katt!Katt! Lépj be a galopp versenyparkunkba! Katt Katt!    *****    Szereted az animéket és mangákat? Megismernél egy új fansub csapatot? Akkor itt a helyed! A rókák várnak rád ;)    *****    Szeretnél saját lovat?De nem engedheted meg magadnak? Katt!Nevelj nálunk virtuálisan! Nevelj, tenyéssz versenyezz!    *****    EBERTIN: Kozmobiológia    *****    Megérkeztek az útvesztõk a Mesetárba! Kukkantsatok be egy kis ceruzakoptatásra - vagy egy jó mesére!    *****    Aktív Friss Ingatlanok Debrecenben lakások, házak, villák, telehelyek széles választéka Aktív Friss Ingatlanok Debrecen    *****    MARGOT ROBBIE MAGYARORSZÁG - ÉRTESÜLJ ELSÕ KÉZBÕL AZ OSCAR JELÖLT SZÍNÉSZNÕVEL KAPCSOLATOS HÍREKRÕL - MARGOT ROBBIE MO    *****    Újra elindult a Hungarian Super Mario Fan Club! Hírek, cikkek, érdekességek a Super Mario világából.    *****    Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha kíváncsi vagy.Katt ide, ha    *****    A Sortilegio sztárjainak új közös mexikói sorozata! Ha te is imádod Ana Brenda Contrerast és David Zepedat nézz be!    *****    Te is próbálsz bevételre szert tenni a portálodon? Lehet, hogy nem jelennek meg a hirdetéseid? Ne ess el a bevételedtõl!    *****    Avon vásárló vagy de unod, hogy a tanácsadód várat állandóan? Esetleg eltûnt? Az Õ kedvezményeit inkább te vlltanád be??    *****    Kérlek segítsd egyesületünk munkáját az adód 1%-kal. Nézd meg a rendezvényeinket is. 2018. március 24.-én várunk!